Comenius "Uczenie się przez całe życie"

Realizacja projektu Comenius w Szkole Podstawowej nr 21 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Białymstoku w latach 2009 - 2011

poniedziałek, 4 października 2010

Kuchnia polska

Realizacja  zadania polegała na przeprowadzeniu testów i rozmów z dziećmi na temat ich preferencji żywieniowych. Były one przeprowadzane na lekcjach wychowawczych przez wychowawców klas 4 – 6, na lekcjach języka angielskiego  oraz na zajęciach o zdrowym odżywianiu przez wychowawczynie klas 0 – 3. Zebrane informacje były wykorzystane podczas realizacji kolejnego zadania – w czasie wizyty we Włoszech. Porównano preferencje żywieniowe dzieci we wszystkich współpracujących szkołach i prawdziwe okazało się założenie, że upodobania dzieci we wszystkich krajach są takie same. Ich ulubione dania to frytki, kurczak, pizza, lody, coca-cola. Rzadko wymieniane były dania z grupy tzw. „zdrowej żywności”. Wynika z tego, że zarówno rodzice jak i nauczyciele powinni przykładać większą wagę do uświadomienia młodemu pokoleniu korzyści płynących z prawidłowego sposobu odżywiania i zagrożeń wynikających z jego lekceważenia.