Realizacja zadania polegała na
przeprowadzeniu testów i rozmów z dziećmi na temat ich preferencji
żywieniowych. Były one przeprowadzane na lekcjach wychowawczych przez
wychowawców klas 4 – 6, na lekcjach języka angielskiego oraz na
zajęciach o zdrowym odżywianiu przez wychowawczynie klas 0 – 3. Zebrane
informacje były wykorzystane podczas realizacji kolejnego zadania – w czasie
wizyty we Włoszech. Porównano preferencje żywieniowe dzieci we wszystkich
współpracujących szkołach i prawdziwe okazało się założenie, że upodobania
dzieci we wszystkich krajach są takie same. Ich ulubione dania to frytki, kurczak,
pizza, lody, coca-cola. Rzadko wymieniane były dania z grupy tzw. „zdrowej
żywności”. Wynika z tego, że zarówno rodzice jak i nauczyciele powinni
przykładać większą wagę do uświadomienia młodemu pokoleniu korzyści płynących z
prawidłowego sposobu odżywiania i zagrożeń wynikających z jego lekceważenia.